Cenotes,  Srpski

Šta su Cenote

 

Sigurna sam da ste do sada barem negde videli sliku najpoznatije cenote Ik kil koja se nalazi u neposrednoj blizini Chichen Itza. A da li ste se pitali šta su cenote i kako su uopšte nastale?!

Po naški čitajte: senote 🙂

 

Maje i Cenote:

Reč Cenote potiče od majanske reči dzonoot ili tz’onot što znači bunar ili ambis (Negde se prevodi i kao Vodeno oko).

Cenote su za Maje bila jedna od najbitnijih izvora pijaće vode, što je dovelo do nicanja brojnih gradova oko njih.

Postoje mnoge legende o tome da su Maje koristile cenote radi prinošenja žrtava. U nekim cenote-ima arheolozi su pronašli ljudske kosti (uglavnom dečije), nakit od žata, zlata i bakra što može donekle potvrditi ove legende.

 

Nastanak:

Ukoliko pogledate topografsku kartu poluostrva Jukatan, zapazićete da nema planina niti reka. Ono što krasi ovo mesto su podzemne reke i krečnjačka jezera.

Smatra se da su cenote nastale kombinacijom najmanje tri mehanizma: raspadanjem, obrušavanjem i nastankom krečnjaka.

 1. U prvom mehanizmu, stena se rastvara pomoću blago kisele kiše koja, kada se pomeša sa slanom vodom, povećava svoju korozivnu moć formirajući široku mrežu reka i pećina.
 2. U drugom mehanizmu, kada nivo mora pada tokom glacijalnog perioda, nivo vodonosnog sloja takođe pada i ostavlja pećinu punu vazduha, gde se zbog nedostatka podrške različiti delovi krova mogu srušiti. Na kraju ledenog doba polovi se odmrzavaju što je dovelo do podizanja nivoa mora i preplavljivanja pećina.
 3. Na kraju, treći mehanizam je vezan za formiranje stalaktita i stalagmita.

 

Vrste cenote-a:

Postoje tri oblika cenote-a po kojima se može i utvrditi njihova starost.

 1. Podzemne cenote – su najmlađe cenote koje se uglavnom povezuju sa morem i vidljivost u ovim cenotama uglavnom zavisi od minerala koji se tu nalaze. 
 2. Polu-otvoreno cenote – je srednje starosti. Uglavnom su slatkovodne i voda je kristalno čista i upravo ove cenote su savršene za ronjenje i snorkel jer je vidljivost jako velika
 3. Potpuno otvoreno cenote – ovo je u stvari i najstariji primer cenotea. Kod nekih cenotea ovog tipa, voda se nalazi na samoj površini zemlje ili na velikoj dubini.

Moram priznati da sam ja toliko oduševljena cenotama da se trudim da bar jednom nedeljno posetim neko novo. Sa vama delim moja iskustva i savete o onim koje sam posetila do sad.

 

Ronjenje u cenote-ima:

Što se tiče ronjenja u cenoteima postoje neka pravila kojih se razne agencije koje nude ove ekskurzije pridržavaju ili ne.

S obzirom da sam radila na prodavanju ekskurzija i da imam neke osnovne informacije, daću vam moje najiskrenije savete:

 • Da biste ronili u cenoteu morate da imate PADI (Open Water) sertifikat (Važeći sertifikat za ronjenje u otvorenim vodama). Takođe, daje se savet da ukoliko želite da ronite u cenote-u, prvo imate bar 20 zarona u otvorenim vodama. Ukoliko nemate ovaj sertifikat, a neka agencija vam kaže da za njih to nije od velike važnosti ili da vam nije potrebno jer je bezbedno, definitivno nemojte kupiti nikakvu ekskurziju od njih.
 • Ronjenje u Cenote-u je različito od ronjenja u otvorenim vodama i zahteva veliku kontrolu nad telom, disanjem, kao i mentalnu kontorlu. Morate se osećati opušteno u mračnim delovima, iako ćete sa sobom imati lampu, budite svesni da je osvetljenje veoma ograničeno.
 • Vaš vodič mora imati sertifikat za ronjenje u cenoteima i ne bi trebao da u grupi ima više od 4 ronioca.
 • Ukoliko ste uplatili DISCOVER DIVE, za ronjenje u otvorenim vodama, i agencija vas odvede u cenote kako biste se prvo tamo upoznali sa osnovnim pravilima, savetujem vam da odmah od kompanije zahtevate da vas vode u bazen na probni zaron. Objasniću vam o čemu se radi. Mnoge agencije, pogotovo one koje se nalaze u Tulumu, na prvi zaron (gde se upoznaješ sa opremom itd.) vode ljude u ne tako duboko cenote ili u lagunu. Za oba mesta znam priče o nesrećnim slučajevima da je ronioca na obuci povukla struja i uvukla u pećinu, gde nisu mogli da ga nađu (Cenote Manati), i slučaj devojke koja se zapetljala u morsku travu i potom nestala. Agencije izbegavaju da plate bazene i veoma je mali broj bazena koji danas dozvoljavaju da se u njima vežba jer oprema u mnogim slučajevima oštećuje dno i ivice bazena.

Moja namera nikako nije da vas uplašim ili da vam stvaram negativnu sliku. Ovo jeste definitivno među najlepšim mestima za ronjenje, ali da biste to uradili na siguran način i stvarno uživali u njemu, ovo su moji iskreni saveti.

Jedno od najlepših cenota za ronjenje je Dos Ojos.

SAVETI:

Ukoliko odlučite da posetite jednu od ovih dragulja prirode, ovo su nekoliko generalnih saveta i nadam se da će vam pomoći:

 1. Pre nego posetite cenote proverite da li vam oni obezbeđuju opremu za snorkel. U nekim cenotama ova oprema je uključena u cenu ulaznice, ali u nekim nema ni za iznajmljivanje, tako da morate da donesete svoju.
 2. Poštujte uputstva. U cenotama kao što je Nicte Ha, nije dozvoljeno korišćenje nožnih peraja, jer oni mogu da oštete podvodno cveće. Uglavnom u otvorenim cenotama naćićete i kanap u vodi. Na nekim mestima je kako bi plivači mogli da se odmore, a na nekim služe kao ograničenje iza kojeg ne bi trebalo da idete da plivate. Tu su zarad zaštite podvodnih biljaka ili vaše zaštite, ukoliko stoje ispred pećine, gde postoji opasnost od podvodnih struja koje mogu da vas uvuku u pećinu.
 3. Sa sobom ponesite biorazrađivu zaštitu od sunca i komaraca. Na ovaj način manje ćete štetiti podvodni svet.
 4. U skoro svim cenotama ulaz se naplaćuje u kešu, tako da budite spremni da imate dovoljno za ulaz, kao i hranu i opremu.
 5. Sa sobom uvek imajte vodu i nešto hrane, u slučaju da se odlučite da posetite neko koje nema restoran ili prodavnicu.

Nadam se da su vam ove informacije bile od koristi i da ćete uživati.

Direktni linkovi do nekih cenota koje sam do sad posetila, uživajte:

Cenote Dos ojos

Cenote Aktun zots

Cenote Ik kil

Cenote Nicte Ha

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *