Mayan ruins,  Srpski

Chichen Itza (Srce Majanske imperije)

 

Još kao tinejdžerka, sanjala sam da posetim najpoznatiji Majanski grad, i od 2007-me godine, jedno od Novih Svetskih Čuda - Chichen Itza (Ćićen Ica)

2011 godine, moj san je postao realnost.

Pyramid KukulkanZbog velike ljubavi koju imam prema civilizacijama Latinske Amerike, znala sam mnoge podatke o ovom neverovatnom gradu i samoj Majanskoj civilizaciji.

 

Piramida Kukulkan:

Kada sam prvi put stala ispred Novog Svetskog čuda (Piramida Kukulkan), sve sam zaboravila. Lepota ove građevine me je potpuno zaslepela. Moj pogled je bio zakovan. Kada sam napokon došla k sebi mogla sam da primetim ogromno polje u čijem centru dominira spektakularna piramida posvećena bogu Kukulkanu.

Poznato je da su u svoje vreme Maje bili izvanredni astrolozi. Dokaz ovome je upravo Piramida Kukulkan koja se takođe naziva Zamak (El Castillo).

 

Piramida je visoka 24m i podeljena je u 9 nivoa. Svaka strana piramide ima 91 stepenik koji sa platformom na vrhu čine zbir od 365, jedan stepenik za svaki dan u godini.

Položaj piramide je tako precizan da dva puta godišnje: tokom jesenje (22. septembra) i tokom prolećne (21. marta) ravnodnevnice dolazi do neverovatne igre senki. Tokom zalaska sunca, senke se spuštaju niz stepenice, formirajući oblik zmije koja se spaja sa kamenom glavom boga Kukulkana koja se nalazi na dnu stepenica.  Kako vreme prolazi, nastaje iluzija da se ogromna zmija spušta niz piramidu preko polja koje je okružuje.

Pre nekoliko godina, turistički vodiči su otkrili nešto neverovatno. Naime, ukoliko biste stali ispred stepenica piramide i počeli da tapšete, mogli bi da čujete eho vašeg tapšanja koji strašno podseća na cvrkut ptice Kecal (Quetzal).

 

Igralište za igru loptom:

Igralište za igru loptom (Juego de Pelota) koje se nalazi u Ćićen Ici je najduže u Americi. Dugačko je 168m a široko  70m. Tokom ritualne igre, igrači su pokušavali da udare loptu od kaučuka, težine 4,5kg i ubace je kroz kameni obruč koji je bio postavljen vertikalno na zidu ovog igrališta. Tokom igre jedino su mogli da koriste kolena, kukove i laktove. Igra je bila žestoka a postoje podaci, da su upravo oni koji su pobedili, bili prineseni kao žrtve bogovima. 

Cilj je bio ubaciti loptu u ovaj obruč.

 

Opservatorija

Još jedna zgrada koja mi je privukla pažnju bila je Opservatorija (El Observatorio) koja se još zove i Puž (El caracol). Ova zgrada predstavlja još jedan dokaz o Majanskom neverovatnom poznavanju astronomije. Zgrada je sagrađena kao kupola koja ima nekoliko prozora kroz koje je moguće posmatranje zvezda.

Cenote Ik Kil: 

Jedini izvori vode u ovom fascinantnom gradu bile su Cenote. Postoje Španski zapisi da su Maje u najveću od dve Cenote- (Cenote Sagrado – Sveto cenote) koje se nalazi severno od glavne piramide u Ćićen Ici, bacali žive mlade devojke radi žrtvovanja bogu kiše. Arheolozi su nalazili kosti i nakit kao potvrdu ovih priča.

Većina ekskurzija tokom posete Ćićen Ici vas vodi i u jednu od najpoznatijih: Ik Kil koja se nalazi samo 3km od lokaliteta. Tokom mog života u Meksiku, posetila sam  desetak i mislim da je ovo jedino za koje ne mogu da nađem prave reči da bi opisala lepotu ovog cenote-a.

Cenote je okruženo prelepom vegetacijom koja je dom raznim tropskim životinjama ovoga područja. Sa površine cenote-a, divićete se prizoru ovog neverovatnog mesta. Kako biste stigli u deo sa vodom, moraćete se spustiti niz kamene stepenice koje krase balkoni sa kojih ćete moći da uživate u pogledu na ovo mesto. Na kraju stepeništa se nalazi platforma koja vam daje mogućnost da se spustite u neverovatno čistu i poprilično hladnu vodu. Upravo ovo mesto je idealno za posetu  posle naporne šetnje po suncu. Kupanje u ovoj vodi će vas definitivno opustiti. Dok budete plivali divićete se zidovima ovog prirodnog fenomena. Ono što sam ja obožavala je da plutam na leđima i divim se lijanama koje vise sa vrha otvora - dok mi hladna voda osvežava kožu  izgorelu  na suncu. Vreme posete je od 8 ujutru do 5 popodne.

 

SAVETI:

Ukoliko iznajmljujete auto, preporučujem vam da iz Playa del Carmen, Tuluma ili Cancuna krenete već oko 6 ujutru. U Ćićen Icu bi trebalo da stignete oko 9, što će vam dati prednost i izbeći ćete gužvu. Tada još uvek nema mnogo turista i lokalitet je savršen za slikanje. Skoro svi autobusi sa ekskurzijama stižu oko 10 ili 11 ujutru a vi biste do tad trebalo i da obiđete veći deo grada.

Ulaz je otvoren od 8 ujutru do 5 popodne. Za ulaz će vam biti potrebne dve karte. Jedna je za pokrajinsku vlast Savezne države Jukatan i iznosi  172 pezosa, dok je druga za sam lokalitet i iznosi 70 pezosa. 

Ukoliko sa sobom nosite profesionalne kamere za snimanje, moraćete da platite specijalnu dozvolu od 45 pezosa. Postoji mogućnost da će vam obezbeđenje koje se nalazi unutar lokaliteta tražiti potvrdu o plaćanju ovog prava na uvid.

Imajte na umu da su cene iz decembra 2017 godine.

Nikako nemojte zaboraviti kremu za sunčanje, šešir i naočare za sunce. Najveći deo lokaliteta je bez senki.

Na lokalitetu ćete naći veliki broj prodavaca raznih rukotvorina. Meni su omiljene one od drveta. Njihovo nastajanje možete videti na nekim mestima. Takođe ima i puno odevnih predmeta sa predivnim tradicionalnim vezom. 

Pravljenje remek dela na licu mesta.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *