Cenotes,  Srpski

Cenote Ik kil (Mesto vetrova)

 

 

Ovo je definitivno jedno od najpoznatijih cenote-a na svetu i nalazi se na oko 5km od Chichen Itza (Ćićen Ice).

Površina ovog cenote-a je okružena prelepom vegetacijom.

Dok se budete spuštali kamenim stepenicama (koje su veoma klizave), nailazićete na male balkone iz kojih ćete moći da se divite lepoti koja vas okružuje.

Na kraju stepenica naićićete na platformu sa koje ćete moći da se spustite u neverovatno čistu i prijatno hladnu vodu. Savršen način da se malo rashladite.

Ono što je mene oduševilo su lijane koje možete da posmatrate dok plivate na leđima, a one vise sa oboda ovog cenote-a.

Iako sam ovo cenote posetila tri puta, definitivno bih opet. Ne znam da li je zbog svoje blizine Ćićen Ici il zbog svoje veličine, ali u meni budi veliko poštovanje. Na neki čudan način, daje mi priliku da zamislim život Maja u njihovo vreme.

SAVETI:

Ukoliko ste rešili da ovo mesto posetite sami, potrudite se da dođete što ranije. Imajte u vidu da mnoge eskurzije koje imaju ovo cenote u ponudi, ovde dolaze posle Ćićen Ice, tako da je u popodnevnim časovima ovde mnogo ljudi, pa budite spremni na gužvu. Ponesite peškir i zarad uštede u vremenu, već na sebi imajte kupaći ali takođe i ponesite rezervnu garderobu.

Cene: ulaz je 80 pezosa za odrasle i 40 za decu.

Cena prsluka za spasavanje koje možete da iznajmite je 30 pezosa

Nije dopušteno da u cenote siđete sa rancem ili nekom torbom, tako da ukoliko nemate gde da ostavite svoje lične stvari, možete iznajmiti ormarić i to će vas koštati 30 pezosa.

Parking je besplatan.

Vreme: od 9 ujutru do 5 popodne.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *