Cenotes,  Srpski

Cenote Dos ojos (Dva oka)

U okviru parka Dos ojos, nalaze se cenote: El Pit, Jaguar, Dos ojos, Nicte Ha i Misterio Maya.

Park se nalazi na autoputu Playa del Carmen-Tulum, na nekih 15 minuta od Tuluma.

Ovo cenote se sastoji iz dva dela: Ojo uno i Ojo dos (Oko jedan i Oko dva).

Ojo uno predstavlja manji deo ovog kompleksa i ovde možete da plivate, gnjurite ili jednostavno samo uživate u kristalno čistoj vodi. Voda je ovde toliko čista da nemate osećaj da je ispod vas ustvari dubina od 3-5 metara. U ovom delu, dok budete gnjurali, imaćete mogućnost da ispod vas vidite ronioce koji se spremaju za uživanje u posmatranju pećinskog dela ovog mesta.

Ukoliko ste uzeli paket sa vodičem, nakon posete i uživanja u delu Ojo Uno, vodič će vas odvesti do Ojo dos. Ovaj ulaz je dosta veći i voda je ovde znatnije dublja.

Sa manjom grupom ljudi, vodič će vas sprovesti kroz uzane delove pećine, kako biste na kraju puta izašli na drugi ulaz ovog istog cenotea.

Dok budete prolazili kroz pećinski deo imaćete priliku da uživate u prelepim stalaktitama i stalagmitama. Oduševiće vas razlika između formacija koje se nalaze u vodi i onih koji su izvan površine. Sećam se mog ludog iskustva gde sam nekoliko puta zaranjala i podizala glavu u želji da razumem razliku ova dva sveta... S obzirom da ćete imati vodootpornu lampu sa vama, bićete u prilici baš kao i ja da uživate  podvodnim misteriuama ove pećine.

Ukoliko budete imali vremena, definitivno vam preporučujem da ga iskoristite u istraživanju ovog mesta jer je vredno svake pažnje.

Otkriću vam jednu malu tajnu. Svi moji dobri prijatelji i ljudi koji me duže poznaju, znaju da imam malu fobiju vezanu za vodu. Jednostavno ne volim ni da zamislim da se moja kompletna glava nalazi pod vodom. Međutim, ja sam bila tako oduševljena ovim mestom, da nisam mogla da odolim i pod nadzorom mog verenika, prvi put sam svesno zaronila na dah. Iako je voda bila mnogo hladna, ja nisam htela da izađem, htela sam da vidim što je više moguće.

Nakon ovog prelepog iskustva,rešili smo da jednom nedeljno posetimo neko novo cenote.

SAVETI:

Radno vreme: od 8 ujutru do 5 popodne

Cena ulaza je 35o pezosa, ukoliko uzmete obilazak sa vodičem (što vam ja toplo preporučujem) cena je 600 pezosa.

Uključuje ronilačko odelo koje će vas malo zaštititi od veoma hladne vode, i osnovnu opremu za snorkel.

Ukoliko ste klaustofobični ne bih vam preporučila da uzmete obilazak jer postoje veoma uzani delovi koji vam mogu stvoriti nelagodu.

Ovde vam ostavljam meni neke drage slikice:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *