Cenotes,  Srpski

Cenote Aktun zots (Cenote slepih miševa)

 

Cenote Aktun zots nije mnogo poznato u krugu kako turista, tako ni lokalnog stanovništva, iz dva razloga. Do skoro je bila rezervisana isključivo za upotrebu jedne turističke kompanije, a i nalazi se ne tako blizu Tuluma (na nekih 1h).

Na ovom VIDEO možete pogledati lepotu ovog mesta.

Kako doći:

Ukoliko budete rešili da posetite ovo cenote sami, držite se ovih uputstava: kada krenete iz Tuluma ka Kobi, doćićete do dela gde se put račva. Levo se ide za Kobu, a vi krenite desnim putem.

Na putu do malog naselja Tres Reyes, (ispred kojeg se nalazi ulaz za cenote), imaćete priliku da uživate u prelepom pejzažu, džungli kao i lagunama koje se nalaze duž ovog puta.

Neposredno pred sam ulaz u mesto Tres Reyes, sa leve strane videćete putokaz i putić koji će vas dovesti do cenotea.

Ovo cenote je više kao pećina sa dva otvora na vrhu. Na jednom otvoru su napravljene stepenice koje vas vode u pećinu i do same vode, dok drugi otvor možete da iskoristite kao mesto za skakanje u vodu.

Ja ipak nisam bila dovoljno hrabra da skočim

Dok silazite niz stepenice uživaćete u mističnim zidovima, a oko vas će leteti slepi miševi. Po njima je ovo cenote i dobilo ime.

Na nekim mestima ovo cenote dostiže dubinu i do 20m, što između ostalog uskraćuje vidljivost u vodi. S obzirom da je voda bila previše tamna za moj ukus, ovaj put sam ostala na stepenicama i posmatrala mog verenika dok je sa drugom vežbao ronjenje na dah.

Prošetala sam i uživala u lepoti prirode koja okružuje ovo mesto. Cvrkut raznih ptica koji sam mogla da čujem me je totalno hipnotisao. Bilo je magično, opuštajuće i htela sam tu da ostanem što duže. Tokom šetnje, otkrila sam još jedno cenote u blizini, koje za razliku od prethodnog nije bilo za plivanje, jer je nastanjeno krokodilima, kako sam posle saznala od ljudi koji čuvaju ovo mesto.

I bez informacije da ovde stanuju krokodili, bas i nisam bila raspoložena za plivanje ovde 🙂

Ovog puta, cenote je bilo samo za nas.

 

SAVETI:

Ulaz: je 70 pezosa.

Vreme: od 9 ujutru do 4 popodne.

Ponesite svoju opremu za snorkel jer ovde nemaju dostupne za iznajmljivanje.

Takođe, ponesite vodu i nešto malo hrane, u blizini nema gde da se kupi.

Mapa od Tuluma do Cenote Aktun Zots

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *